Μονογονεας και μπαμπας

11:27 PM by

Μπαμπας και μονογονεας.


μπαμπας μονογονεας


Τίποτα δεν είναι δύσκολο όταν είσαι μπαμπας μονογονεας.



Έχουν γίνει μελέτες και έχουν γραφτεί τόσα για την μητρότητα για να δηλώσουν την τρυφερή και στοργική φροντίδα του παιδιού αλλά ο μεγάλος «απών» στις μελέτες της ψυχολογίας είναι ο πατέρας.

Ο ρόλος του πατέρα, μπαμπά, και ο τρόπος που επιδρά στην ψυχική υγεία του παιδιού έχουν υποτιμηθεί από τους ερευνητές, γεγονός που αντανακλά το «μητριαρχικό» καθεστώς στα θέματα ανατροφής των παιδιών στη δυτική κοινωνία, ένα καθεστώς που έχει ως κέντρο τη μητέρα. 

Ωστόσο, ο πατέρας ολοένα και περισσότερο, τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι παίζει έναν πολύ πιο ενεργό και καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών. Η σχέση με τον πάτερα είναι ζωτικής σημασίας και πολλές φορές αποτελεί την υπερισχύουσα επίδραση στην ζωή του παιδιού.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν ο πατέρας, μπαμπάς, αναλαμβάνει να μεγαλώσει μόνος του τα παιδιά του; και γίνεται μονογονέας 


Παλιότερα αυτή η ευθύνη δημιουργούσε προβλήματα καθώς ο ρόλος αυτός ήταν κατά μια αντίληψη συνυφασμένος με το ρόλο της μητέρας. Όχι όμως και σήμερα, που τα πράγματα έχουν αλλάξει, μιας και πάρα πολλοί μπαμπάδες ανταποκρίνονται άψογα στο ρόλο αυτό και μεγαλώνουν υπέροχα παιδιά, ξεπερνώντας τα ταμπού και αναλαμβάνοντας ενεργά την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. 

Το μυστικό μιας επιτυχημένης μονογονεϊκής οικογένειας είναι να στηρίζεται στην ειλικρίνεια και στην εμπιστοσύνη. Ο κάθε μονογονέας πατέρας που μεγαλώνει μόνος του τα παιδιά του θα πρέπει να είναι σε θέση με απόλυτη ειλικρίνεια να εξηγήσει στα παιδιά του την διαφορετικότητα της οικογενείας τους.

Ακόμα, είναι σημαντικό να νιώθουν τα παιδιά ασφάλεια και να κατανοήσουν πως δεν φταίνε αυτά για την δομή της οικογενείας τους. Προσπαθήστε να επικοινωνείτε με τα παιδιά σας και να είστε πρόθυμοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους με ειλικρίνεια.

0 comments:

Post a Comment

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Note: Only a member of this blog may post a comment.