Φάτε πρόοδο. Τη «Βίβλο» των άθεων μοιράζουν στα Βρετανικά σχολεία

7:57 AM by

Φάτε «πρόοδο». Τη «Βίβλο» των άθεων μοιράζουν στα Βρετανικά σχολεία


Τη «Βίβλο» των άθεων μοιράζουν στα Βρετανικά σχολεία


«Νομίζω ότι η ιδέα πως είναι ανήθικο να μην πιστεύεις στο Θεό είναι ίσως η πιο ύπουλη ιδέα που οι γονείς ενθαρρύνουν να ριζώσει στο μυαλό των νεαρών παιδιών», γράφει ο Μπαγκλαντεσιανός συγγραφέας.



Το Εγχειρίδιο Νέων Αθεϊστών έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εφήβους να ζήσουν και χωρίς να προσφεύγουν στη θρησκεία.

Ένα δωρεάν αντίγραφο του κοσμικού κειμένου που ονομάζεται Εγχειρίδιο Νέων Αθεϊστών έχει αποσταλεί σε κάθε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία και την Ουαλία, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους εφήβους να ζουν καλά, χωρίς να προσφεύγουν στη θρησκεία. Η πρωτοβουλία, η οποία χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές του κοινού, είναι η τελευταία προσπάθεια της British Humanist Association (BHA), για την υποστήριξη της διδασκαλίας των ανθρωπιστικών ιδεών στα σχολεία.

Το Εγχειρίδιο Νέων Αθεϊστών, που έγραψε ο καθηγητής επιστημών Alom Shaha, εξιστορεί την προσωπική διαδρομή του, από τα παιδικά του χρόνια ως μουσουλμάνος σε μια κοινότητα του Μπαγκλαντές στο νοτιοανατολικό Λονδίνο ως την τελική απόρριψη του Ισλάμ και την …πίστη στον αθεϊσμό. Περιλαμβάνει επίσης τους προβληματισμούς του για τη φιλοσοφία και τη θεολογία.

Η ιδέα της αποστολής του εγχειριδίου στα σχολεία επισπεύσθηκε από έναν άλλο δάσκαλο της επιστήμης, τον Ian Horsewell, ο οποίος προσέγγισε την BHA μετά την ανάγνωση του κειμένου. Ο Shaha είπε ότι ελπίζει το σύστημα να μπορεί να εκθέσει στους νέους ιδέες πέρα από αυτές με τις οποίες ανατράφηκαν. «Οι νέοι άνθρωποι δεν αγοράζουν βιβλία», είπε. «Αλλά το έγραψα με την ελπίδα ότι θα διαβαστεί από εφήβους». Και τονίζει: «Θέλω να είμαι πολύ σαφής ότι αυτό δεν αφορά τον προσηλυτισμό. Πρόκειται ακριβώς για την παροχή στους ανθρώπους μιας ευκαιρίας να δουν μια άλλη άποψη».

Ο Andrew Copson, διευθύνων σύμβουλος της BHA, είπε σχετικά με την πρωτοβουλία: «Το μήνυμα του Alom θα εμπνεύσει χωρίς καμία αμφιβολία νέους ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν την εκπλήρωση και το νόημα στη ζωή τους, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση». Πρόσθεσε επίσης ότι πιστεύει πως η εισαγωγή του βιβλίου του Shaha στα σχολεία θα παρέχει ισορροπία στις απόψεις και στα συστήματα πεποιθήσεων που διατίθενται σήμερα στους φοιτητές κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους. «Πιστεύουμε ότι τα σχολεία θα πρέπει να είναι μέρη όπου οι μαθητές είναι ελεύθεροι να αντιμετωπίσουν το πλήρες φάσμα των φιλοσοφιών και να είναι διαθέσιμες σε αυτούς όλες οι κοσμοθεωρίες στη σύγχρονη Βρετανία».

Ιδού κάποια αποσπάσματα από το Εγχειρίδιο Νέων Αθεϊστών:

* «Θεωρώ βαθιά άδικο το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να βιώσουν τη χαρά της γνώσης ότι μπορούν να έχουν μια απόλυτα ευτυχισμένη ζωή, γεμάτη νόημα και σκοπό, χωρίς τον Θεό».
* «Νομίζω ότι η ιδέα πως είναι ανήθικο να μην πιστεύεις στο Θεό είναι ίσως η πιο ύπουλη ιδέα που οι γονείς ενθαρρύνουν να ριζώσει στο μυαλό των νεαρών παιδιών».

Πηγή: antinews.gr

0 comments:

Post a Comment

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Note: Only a member of this blog may post a comment.