Ο πατρικός ρόλος στη σχολική επίδοση των παιδιών

10:01 AM by

Ο πατρικός ρόλος στη σχολική επίδοση των παιδιών.


πατρικος ρολος

Η εμπλοκή των πατεράδων βελτιώνει τις επιδόσεις των παιδιών.


Η παρουσία ενός αδιάφορου πατέρα προκαλεί περισσότερα προβλήματα στο παιδί απ' ότι η ολική πατρική απουσία.


Η σχολική πρόοδος είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως τους γονείς. Σύμφωνα με τη γνώμη ειδικών επιστημόνων, όσο περισσότερο οι γονείς ασχολούνται με το διάβασμα του παιδιού για το σχολείο, τόσο πιο καλά αποδίδει το παιδί. Στις πιο πολλές οικογένειες τον ρόλο του καθοδηγητή, του συντονιστή και του επιβλέποντος διαδραματίζει η μητέρα. Ωστόσο, παλαιότερη σχετική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εμπλοκή των πατεράδων στις σχολικές υποχρεώσεις βελτιώνει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις των παιδιών.

Από άλλη μελέτη που συντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, προκύπτει ότι παιδιά των οποίων οι πατεράδες ασχολούνταν μαζί τους από τη βρεφική ηλικία, φέρνουν πολύ καλά αποτελέσματα στα σχολικά διαγωνίσματα και κυρίως στη γλώσσα και τα μαθηματικά.

Η ίδια μελέτη αναφέρει πως η παρουσία ενός αδιάφορου πατέρα προκαλεί περισσότερα προβλήματα στο παιδί απ' ότι η ολική πατρική απουσία. Η σημασία του ενεργού πατρικού ρόλου στις σχολικές υποχρεώσεις, κι όχι μόνο, του παιδιού έγκειται αφενός στο ότι τα παιδιά επιζητούν ποικιλία στην παροχή φροντίδας και εναλλαγή των προσώπων που την προσφέρουν, αφετέρου στο ότι ένα δεύτερο πρόσωπο που ασχολείται μαζί τους όταν αυτά διαβάζουν προκαλεί διαφορετικά ερεθίσματα και αυξάνει το ενδιαφέρον τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «ενεργός πατρικός ρόλος» προϋποθέτει συμμετοχή σε ποσοστό τουλάχιστον 25% στην προσωπική φροντίδα του παιδιού, στο τάισμα, στο διάβασμα και στο παιχνίδι. Σχετικά αναφέρεται ότι η μία και μοναδική ώρα που προσφέρει ο πατέρας στο παιδί του μέσα στο 24ωρο είναι πιο πολύτιμη και πιο αποτελεσματική από την 8η, 9η ή 10η ώρα συνεχούς προσφοράς και ενασχόλησης από τη μητέρα.


Πηγή: sigmalive.com


Τι γίνεται όμως όταν ο διαζευγμένος πατέρας δεν έχει καμία απολύτως ιδέα για το αν το νήπιο παιδί του έχει ξεκινήσει προσχολική αγωγή; Πως μπορεί να συμμετέχει όταν δεν του το επιτρέπουν;Πως μπορεί να γνωρίζει ο πατέρας, όταν δημοτικοί υπάλληλοι ενεργούν κατ' εντολή της μητέρας του παιδιού κάνοντας Παράβαση των Καθηκόντων τους;


Δείτε και βγάλτε συμπεράσματα0 comments:

Post a Comment

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Note: Only a member of this blog may post a comment.